بحث در مورد مشاوره کودک همیشه برای والدین آسان نیست.  زیرا هیچ کس نمی خواهد فرزندش نیاز به درمان داشته باشد. این که آیا بچه ها دارای مشکلات آسیب زای هستند و یا با رفتار شجاعانه و ساده دست و پنجه نرم می کنند، متخصصان واجد شرایط می توانند آن را تشخیص دهند و به بچه ها کمک کنند تا با موضوعات واقعاً سخت برخورد کنند. مشاوره کودک می تواند در جهت رسیدن به آینده ای خوش بینانه، توسعه روش های مقابله مثبت و همچنین تقویت عزت نفس، اعتماد به نفس و سایر حالات و صفات مثبت در کودکان متمرکز شود.

مشاوره کودک چیست؟

 

مشاوره کودک نوعی درمانی است که بر کودکان خردسال، نوجوانان و نوجوانان که با بیماری های روانی همراه هستند تاثیر می گذارد. همچنین به جوانان، که دچار تروما شده اند، و یا در یک محیط خانه ناهنجار یا استرس زا در حال تجربه هستند، کمک می کند. بسیاری از مسائلی که این کودکان با آن روبرو هستند از مسائلی که بزرگسالان در زندگی روزمره با آن ها روبرو هستند سر چشمه می گیرد. برخی از این موضوعات رایج شامل اضطراب، افسردگی و اندوه است. با این حال، هدف از مشاوره کودک، تجزیه مشکلات به بخش های قابل کنترل است، بنابراین کودکان می توانند مشکلات را بهتر درک کرده و با آن ها کنار بیایند.

انواع مختلف مشاوره کودک

 

انواع مختلفی از مشاوره کودک، مانند درمان شناختی-رفتاری، درمان شناختی-رفتاری با تمرکز بر تروما، و روش های درمانی جایگزین وجود دارد.

  • درمان شناختی رفتاری (CBT)

هدف از درمان شناختی-رفتاری (CBT) کمک به کودکان است که با تغییر طرز فکر در مورد مسائل و رویدادها، الگوهای و رفتارهای منفی را تغییر دهند. هدف این است که به کودکان کمک کنیم افکار منفی را به موارد مثبت تری تبدیل کنند تا آن ها بتوانند پاسخی سالم تر به مسائل و دنیای پیرامون خود دهند. به طور خاص، CBT کودکان را ترغیب می کند که سیستم های اعتقادی خود را به چالش بکشد بنابراین، CBT می تواند وسایل مورد نیاز خود را در اختیار کودک خود قرار دهد تا در هنگام بروز، به طور مؤثر با موقعیت های چالش برانگیز و استرس زا مقابله کند.

  • درمان شناختی-رفتاری متمرکز بر تروما (TF-CBT)

هدف از شناخت درمانی-رفتاری مبتنی بر تروما (TF-CBT)، کمک به کودکان است که با اثرات آسیب روبرو شوند. این مشاوران، مشابه CBT به کودکان می آموزند که چگونه تروما را به شکلی واقع بینانه تر و بدون سرزنش خود مشاهده و شناسایی کنند. در نتیجه، TF-CBT می تواند کودک شما را قادر به استفاده از ابزارها در هنگام ناراحتی یا از بین رفتن حافظه تروما کند.

  • روش های درمانی جایگزین

کودکی که با مشکلات روحی و روانی روبرو است ممکن است از روش های درمانی جایگزین مانند موسیقی و یا هنر درمانی، ورزش درمانی، حرکات درمانی، اسب درمانی، ذهن آگاهی و یا آب درمانی بهره مند شود.

ویژگی یک روانشناس و مشاوره کودک خوب

 

مشاوران کودک متخصصان سلامت روان هستند، که بینش ارزشمندی را در مورد رشد اجتماعی و عاطفی کودک و سلامت روان شما ارائه می دهند. درک این نکته مهم است که ممکن است بارها و بارها “مشکلات کودکان برای افرادی که نزدیک کودک هستند قابل رویت نباشد. اینجاست که مشاوران کودک وارد می شوند. این افراد از دانش و تخصص لازم برای تشخیص، شناسایی، ارزیابی و درمان طیف گسترده ای از شرایط سلامتی روان، مسائل مربوط به تعدیل (طلاق، مدرسه جدید، قلدری، اندوه و غیره) و پریشانی روانی هستند. به طور خاص، مشاوران کودک، که بعضاً به عنوان کودکان درمانگر و روانشناسان کودک نیز خوانده می شوند (بسته به سطح تحصیلات و مجوز) آموزش داده شده اند تا «ذهن بچه ها را بسازند»، تا بتوانند به آن ها کمک کنند. دفتر مشاوره ذهن زیبا یکی از بهترین مرکز مشاوره کودکان است. و شما عزیزان می توانیدبا این دفتر ارتباط برقرار نمایید.

اهداف مشاوره کودک چیست؟

بسته به مسئله های کودک اهداف مشاوره کودک متفاوت است. با این حال به طور معمول در زندگی کودک، کودک به مواردی توجه می کند که به رشد، پیشرفت و سلامت روانی وی تأثیر می گذارد. هدف این است که به فرزند خود کمک کنید تا ابزارها، تکنیک ها و روش هایی را که می تواند او را برای هرگونه چالش آماده کند شناسایی کند. بنابراین، هدف از مشاوره کودک کمک به فرزند شما است که با موفقیت در مواجهه با شرایط چالش برانگیز و عواطف عمل کند.

  • اضطراب

یکی از مهمترین مزایای مشاوره برای کودکان این است که به آن ها می آموزد که چگونه خودشان بتوانند به طور مؤثر پریشانی و اضطراب را کنترل کنند. به طور خاص، کودکان می آموزند که چگونه از حملات هراس جلوگیری کنند و از راه های سالم تر با اضطراب مقابله کنند.

  • ضربه

واقعیت این است که برخی از کودکان در معرض موقعیت های آزاردهنده هستند که آن ها را آزار می دهد. حوادثی که هیچ کودکی نباید شاهد آن باشد یا تجربه کند. اثرات منفی و دلهره آور تروما می تواند شامل شوک، کفر، جدا شدن، بی حسی، ترس، اضطراب و افسردگی باشد.

و در آخر این که، مشاوره می تواند به این کودکان کمک کند تا درک کنند که مقصر آنچه برایشان رخ داده نیستند.

  • غم و اندوه

مرگ یک دوست عزیز حیوان خانگی، مهاجرت از خانه و مدرسه  و یا سلامتی شما می تواند به غم و اندوه قابل توجهی منجر شود. مشاوران کودک به کودکان کمک می کنند تا ضمن آموزش به آن ها، روند غم و اندوه را بهتر بشناسند که برای تجربه احساسات متضاد و گیج کننده مناسب نیست. مشاوران کلینیک مشاوره و روانشناسی کودک پیروزی به کودکان توضیح می دهند که غم و اندوه یک احساس عادی است که غالباً موج می خورد.

این مهم است که شما به عنوان والدین مراقب فرزند خود باشید و اگر به نظر می رسد او نیاز به درمان دارد و قدمی برای بهبودی بر نمی دارد قرار ملاقات با کلینیک مشاوره و روانشناسی کودک پیروزی بگیرید.

  • تغییر دادن

برای بسیاری از کودکان تغییر (یعنی تغییر مدارس، انتقال به شهر یا ایالت جدید ، فرزندخواندگی یا ورود به سیستم مراقبت از فرزند آوری، ازدواج مجدد، طلاق، رفتن به زندگی با یک بستگان دیگر، از دست دادن یک فرد یا حیوان خانگی و غیره) می تواند آسیب زا باشد. بزرگسالان برای پذیرش و سازگاری با این تغییرات آماده هستند اما کودکان اینگونه نیستند. بنابراین، اگرچه ممکن است تغییرات به میزان قابل توجهی توانایی شما در عملکرد را مختل نکند، اما ممکن است تأثیر کاملاً متفاوتی در فرزند شما داشته باشد.

مشاوران کودک به کودکان می آموزند که چگونه با تمرکز بر جنبه های مثبت (و تغییر ناپذیر) زندگی خود، با این تغییرات مقابله کنند.

  • عزت نفس پایین و اعتماد به نفس پایین

واقعیت این است که برخی از کودکان با اعتماد به نفس پایین می جنگند. هنگامی که این اتفاق رخ دهد، می تواند منجر به اضطراب، افسردگی، سوء مصرف مواد، اختلالات خوردن و حتی افکار خود آزار و خودکشی شود. کودک با عزت نفس پایین ممکن است احساس غیرقابل تحمل، خالی بودن و بی ارزش بودن کند.در نتیجه، او ممکن است به این باور برسد که عزیزان و دوستان وی بدون آنها “بهتر” زندگی می کنند. مشاوران کودک می توانند به این کودک کمک کنند تا عزت نفس و اعتماد به نفس خود را با چند روش بهبود بخشد.

برخی از مواردی که کودک شما در امر مشاوره کودک می آموزد شامل فواید استفاده از تأیید مثبت برای تقویت اعتماد به نفس و پذیرش خود و اهمیت صحبت با دوست عزیز یا دوست قابل اعتماد در مورد ناراحتی احساسات و افکار است.

موارد لزوم مراجعه به مشاوره کودک ( چه موقع باید به مشاوره کودک مراجعه کرد؟)

مواردی وجود دارد که نشان می دهد کودک شما به مشاوره نیاز دارد.

به عنوان مثال: کودکانی که شروع به رفتار های پرخاشگرانه کرده و یا کسی که به طور ناگهانی دچار مشکلات رشد شده باشد از طریق روش هایی که برای کودکان در آن سن “رفتار عادی” تلقی نمی شود، نیاز به مشاوره دارد.

با یک مشاوره کودک در تهران صحبت کنید علاوه بر این، اگر فرزند شما اخیراً یا در گذشته آسیب های قابل توجهی (یعنی سوءاستفاده، مرگ یک دوست یا حیوان خانگی،  براندازی، طلاق، بیماری مزمن و …) را تجربه کرده است، اما درمانی برای آن دریافت نکرده است، او به احتمال زیاد نیاز به مشاوره کودک خواهد داشت. بنابراین، چه موقع باید به مشاوره کودک مراجعه کرد؟

علائم متداول موضوعات سلامت روان یا پریشانی روانی عبارتند از:

1.  نشت ادرار
2. کابوس های مکرر، وحشت در شب و یا مشکلات خواب مانند بی خوابی
3. نمرات پایین یا افت ناگهانی دانشگاهی
4. نگرانی مداوم
5. کناره گیری اجتماعی از فعالیت هایی که زمانی دوست داشته انجام دهد
6. کاهش قابل توجه و یا ناگهانی اشتها و یا کاهش وزن شدید
7. انجام و تکرار روال هایی مانند شستن دست
8. بها دادن به ایده های خودکشی
9. فرزند شما به صداهایی که در گوش او می شنود پاسخ می دهد
10. بیشتر وقت خود را به تنهایی و یا درگیر انزوای اجتماعی داوطلبانه می گذراند
11. مصرف الکل و یا مواد مخدر، سوء استفاده یا اعتیاد
12. کارهای خودآزاری مانند بریدن دست خود

توصیه های ضروری مرکز روانشناسی و مشاوره کودک

 

  • قبل از شروع مشاوره رضایت والدین لازم است.
  • والدین موظف اند در حالی که کودک مشغول مشاوره است در ساختمان بمانند.
  • تمام مسائل محرمانه بین کودک و مشاور باقی بماند.
  • از کودک خواسته خواهد شد تا درباره سایر مسائل با والدین خود صحبت کند.
  • مشارکت والدین بخش مهمی از کار ما است.
  • والدین استراتژی هایی را کشف می کنند که به آن ها کمک می کند تا با رفتارهایی که باعث نگرانی می شود، برخورد مناسب داشته باشند.
  • والدین مهمترین افراد در زندگی فرزندشان هستند، بنابراین به آن ها توصیه می شود بخشی از روند مشاوره باشند.

 

خدمات مرکز مشاوره کودک ذهن زیبا

 

مرکز مشاوره کودک ذهن زیبا با کادری حرفه ای همواره می کوشد بهترین خدمات را به شما عزیزان ارائه دهد. از جمله خدمات متخصصین این مرکز عبارتند از:

  • نظریه های توسعه: برنامه های مشاوره کودک، شرکت کنندگان را با توضیحات مختلف در مورد روند رشد کودک از منظر روانشناختی، جامعه شناختی و فرهنگی آشنا می کند.
  • ارزیابی مهارت های دقیق: مشاورانی که با کودکان کار می کنندی اد می گیرند از ابزارهای ارزیابی استاندارد و تکنیک های مصاحبه اختصاصی کودک استفاده کنند تا دلسوزانه و دقیق ماهیت بروز مشکل یا مشکلات کودک را تعیین کنند.
  • روش های درمانی برای کودکان و خانواده ها: تکنیک های درمانی متنوعی وجود دارد که بخصوص برای کودکان استفاده می شود که توسط مشاوران حرفه ای استفاده می شود. از جمله: بازی درمانی، رفتار درمانی، خانواده درمانی، هنر درمانی و موسیقی درمانی. مشاوران مشغول به کار با کودکان باید در انواع مختلف درمانی صالح باشند و شرایطی را که مناسب این تکنیک ها است درک کنند.
  • ملاحظات اخلاقی: کار با جوانانی که دچار مشکلات شده اند یا تجربه های آسیب زا را تجربه کرده اند، نیاز به حساسیت و احتیاط شدید دارد.

چگونه می توانم یک مشاور کودک خوب پیدا کنم؟

 

تصمیم گیری برای مشاوره کودک تصمیمی آسان نیست و یافتن یک مشاور مناسب ممکن است کار دشواری به نظر برسد. بنابراین، هنگام تحقیق در مورد درمانگران  از اطرافیان خود پرس و جو کنید. به عبارت دیگر، از والدین و مراقبین، معلمان و پزشکان دیگر درخواست راهنمایی کنید. معمولاً هیچ چیز با ارزش تر از وقتی که به دنبال یک مشاور کودک خوب هستید، نیست. با این حال به خاطر داشته باشید که آنچه ممکن است برای یک کودک خوب باشد برای فرزند دیگر بد است، بنابراین یک ذهن باز داشته باشید و تصمیم خود را بگیرید. اگر به دنبال یک مشاور کودک هستید، می توانید به دفتر مشاوره ذهن زیبا مراجعه کنید. این می تواند به شما در یافتن یک مشاور مناسب برای فرزندتان کمک کند.

سوالات متداول مشاوره کودک

1. چگونه کودکمان را درست تربیت کنیم؟

با مراجعه به مرکز مشاوره کودک کلینیک پیروزی و آگاهی از خواسته های کودکان در دوره های متفاوت می توان به تربیت سالمی از فرزندان رسید.

2. با لج کردن فرزندان چه کنیم؟

اکثر فرزندان برای دستیابی به خواسته هایشان به لج بازی متصل می شوند. برای رفع این مشکل لازم است به متخصصین و مشاورین کودکان مراجعه نمایید.

3. چگونه از خواسته های فرزندان اطلاع پیدا کنیم؟

تمامی کودکان ما در سن های متفاوت خواسته های مختلفی دارند بهتر است با مراجعه به مشاوره کودک و با توجه به بازده زمانی آن ها خواسته فرزندانمان را شناسایی و آن ها را برطرف سازیم.

جلسات مشاور کودک چگونه است؟ و چقدر زمان می برد؟

 

برای برگزاری جلسات مشاوره کودک ابتدا لازم است گفتگویی میان کودک و درمانگر صورت گیرد این گفتگو سبب می شود درمانگر به درک بیشتری از مشکل کودک برسد. پس از آن در طی این جلسات تست های روانشناسی جهت مشخص کردن نوع اختلال از کودک گرفته می شود. همچنین برای درک بهتر از دنیای درون کودک  از کودک خواسته می شود نقاشی بکشد. درمانگر با تحلیل نقاشی می تواند احساسات درونی کودک را درک کرده و بهتر به او کمک کنند .
بعد از طی شدن مرحله اول با توجه به سن کودک و مشکل آن جلسات بعدی نیز تعیین می شود.